Susano
+

Patient med sömn app visade mig på allvarlig sömnstörning

För några dagar sedan hade jag en patient som beskrev hur svårt hen hade för att sova. Som brukligt gick jag igenom hur sömnstörningen såg ut. Var det svårt att somna? Tidigt uppvaknande? Orsaker till sömnproblemen som smärta eller oro? Tid för sänggående, och hur lång tid till uppvaknande? Sov något på dagen eller inte? Jag hade knappt slutat förrän hen tog fram sin smartphone, och visade diagram på sömnstörningarna under de senaste veckorna. Det visade sig att hen använde ett digitalt armband som registrerar rörelser vilket kopplas till ett sömnregistreringsprogram  i mobilappen som bedömer i fall det finns sömnstörning eller inte.

Mycket intressant, men naturligtvis problematiskt för mig då jag hade svårt att verifiera kvaliteten i registreringen och därmed i fall det är en sömmnstörning eller inte.. Är det verkligen så att det är avsaknad av djupsömn när appen registrerar rörelser? När du är stilla betyder det att du sover?   Det är dags för oss läkare att börja plocka in dessa gadgets i våra bedömningar, det är bara frågan hur!

Läs en intressant debatt artikel av Kjell Asplund senior medicinsk vetenskapsman och kliniker som skrivit under strecken i Svenska Dagbladet.

Pål Lindström

Kommentera