Susano
+

Försäkringskassans prövningar inför sjukersättning bedöms som för hårda enligt socialministern

Debatten fortgår där LO/TCO:s rättsskydd hävdar i en debattartikel i Svenska dagbladet att Försäkringskassan har skapat egna regler för prövning av arbetsförmåga. LO/TCO:s rättsskydd gick även för några dagar sedan ut och slog larm om att få erhåller sjukersättning och att det blir allt färre beroende på att de som de menar försäkringskassans egna regler, vilket jag skrev om i förrgår här.

För vår del som oberoende medicinska utredare är denna kritiken väldigt allvarlig, då även en medicinsk bedömning, som skall vara oberoende, inte får misstänkas vara “riggad” till någons fördel. Om man skall förstå kritiken rätt enligt LO/TCO så är det just det som förs fram. Oberoendet som vi ser det består inte enbart i den bedömningen vi gör, utan även vilka frågor vi får/kan besvara i uppdraget, där självklart vi som utredare måste ta ansvar för att hur våra intyg och bedömningar kommuniceras.

Nu går enligt enligt Sverige Radio socialminister Annika Strandhäll ut och meddelar att hon kommer att presentera ett åtgärdspaket. Exakt vilka förändringar som ingår i det kan hon inte specificera i dagsläget. Hon anser att vi har det tuffaste regelverket för sjukersättning i hela OECD och som behöver ses över. Hon säger vidare att det finns människor som nu egentligen borde vara beviljade en sjukersättning men som inte kan det på grund av regelverket är för tufft idag.

Påls blogg

Pål Lindström är läkare och specialist inom rehabiliteringsmedicin och företagshälsovård, samt specialistkompetent inom försäkringsmedicin och har i över 20 år gjort oberoende medicinska bedömningar och tycker fortfarande att det är en spännande, men svår och inte minst viktig uppgift. Påls uppfattningar är hans egna. 

Kommentera