Susano
+

Ergonomi

Ergonomi är ett av de tvärvetenskapliga ämnena  som vi på Susano arbetar med dagligen. Det kan gälla rådgivning och behandling av av individer som drabbats av belastningsrelaterade besvär och stress men även i bedömning av arbetsförmåga. Utöver vägledning och hjälp på individnivå arbetar Susano även med arbetsmiljökartläggning på organisatorisk nivå på företag eller institutioner.

Ergonomi berör arbetsmiljö ur ett brett perspektiv. Belastningsergonomin innefattar ämnen inom anatomin och ortopedin men den psykosociala arbetsmiljön som stress är också starkt förknippad med belastningsergonomin.

I och med ergonomi berör samspel mellan individ och arbete  och däribland teknik så innebär det en kontinuerlig av utveckling ämnet där forskningen inte alltid har hunnit med som exempelvis våra nya vanor med användning av pekskärmar, smartphones och surfplattor.

Bildskärmsarbete

Ergonomi handlar inte bara om bildskärmsarbete eller hur man ska lyfta tyngre objekt utan det är mer mångfacetterat område än så men vi väljer  att ge lite tips om vad du ska tänka på när du arbetar med datorer.

datorergonomi ergonomi_bildskäm

En optimal placering av bildskärmen då ska  ögonen hamna i samma horisontella plan som bildskärmens översta del enligt den gröna linjen så att man kan titta med en avslappnad blick mot mitten av bildskärmen enligt den blå linje.  Med detta sagt så förstår man att det blir svårt att att uppnå denna placering när man arbetar med mobiltelefoner och surfplattor.

Tips för användning av mobila enheter

Bildskärmar med pekfunktion kan ge en variation i arbetat från att använda pekdon men kan samtidig ge en hög belastning på musklerna kring skuldrorna då inget stöd finns för armarna. Använd därför pekfunktion som variation och i lagom dos. Här är lite andra tips som berör surfplattor och mobiltelefoner:

– Placera surfplattan i en ställning på ett bord om du ska titta på någon film så slipper du ha huvudet framåtböjd.

– Använder du surfplattans inbyggda tangentbord mycket bör du  överväga att koppla till ett separat tangentbord och placera surfplattan i ställning.  Sätt dig vid ett bord där du kan placera plattan och tangentbordet.

– Minimera tiden med att använda surfplatta placerad på låren vilket leder till en överdriven framåtböjning av huvudet. Samma dilemma gäller användning av laptop/bärbar dator.

– Nyttja fördelen som finns med en surfplatta;  nämligen att vara flexibel och använda surfplattan när du står eller går.

– Förstora texten på skärmen när du använder din smartphone eller surfplatta för att minska behovet att komma med huvudet för nära skärmen. På surfplattor och telefoner går denna justering snabbt att göra.

Vi vill ni veta mer om om en optimal ergonomi vid olika situationer och arbetsmoment får ni gärna kontakta oss.