Susano
+

Mobbade chefer ett problem inom offentlig verksamhet

christina_bjorklund_800x250

I en ny studie från Karolinska Institutet från Christina Björklund visar hur utsatta chefer kan vara om det finns inofficiella chefer bland medarbetare.

Mobbningen kunde bestå i att medarbetarna baktalade chefen, negligerade det chefen sa, struntade i att komma till möten, pratade illa om chefen med kollegorna och till nya chefens chef. Ibland var det till och med frågan om rena hot från medarbetarna. Allt medan ledningsgruppen och den överordnade chefen var åskådare.

– Oavsett vilken verksamhet de jobbade i såg mönstret likadant ut. Man var ny som chef eller kom tillbaka från föräldraledighet och skulle leda en grupp som inte riktigt fungerade. Det var också återkommande att organisationerna var otydliga och att de inte fick stöd i sin roll som chef, sa Christina Björklund.

– Hur kan då mobbningen fortgå utan att någon sätter stopp för den? Vi kunde se att enhetschefer och högre chefer ofta hoppas att det ska lösa sig av sig själv. Men mobbning och konflikter löser sig inte av sig själv, det måste till ett avslut. Det vanligaste är att den mobbade chefen antingen får stöd från ledningen eller blir utköpt alternativt sjukskriven.

Denna studie ligger helt i linje med våra egen samlade data från offentligt sektor. Det är inte sällan så att det är lättare att enas kring chefen som en negativ faktor än att våga ta strid med sina kollegor om vad som är fel eller rätt på arbetsplatsen. Vi ser att det är dysfunktionellt medarbetarskap som kan skapa en riktigt illa arbetsmiljö för både chefer och övriga kollegor enligt de djupintervjuer vi gjort av både chefer och medarbetare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *